Přeskočit na hlavní obsah
Křemelina - univerzální pomocník

Křemelina - univerzální pomocník

Křemelinu není potřeba dlouze představovat, mnoho z vás již dobře ví, s kým má tu čest…

Zaslala Milena Mikešová dne

Ano, je to ten jemnozrnný práškovitý jílovitý sediment, jehož vnitřním užíváním vyživíme tělo celou škálou minerálů, hlavně však organickým křemíkem – základním stavebním kamenem, který je tak moc důležité pro naše krásné vlasy,nehty, pokožku, zdravé a pevné kosti a pružné vazy. Kdopak by toto nechtěl?

Dalším jejím všeobecně známým, a ještě snad významnějším účinkem, je její očistná a protiparazitální funkce, neboť je schopna velmi efektivně odstranit mechanickou cestou větší parazity žijící v trávicím ústrojí. Celkově má pozitivní vliv na lidské zdraví, neboť tato očista zvyšuje odolnost imunitního systému a zlepšuje jeho procesy.

  • Stačí si naordinovat kúru a dodržovat ji po dobu 20 dní a párkrát do roka ji zopakovat. Není to nic náročného – 1× denně rozmíchat 1 polévkovou lžíci s vodou či jiným libovolným studeným nápojem, vzniklý roztok vypít a očista je zahájena.

Křemelina je jednoduše pro jarní přírodní detoxikaci jak stvořená a toto naše připomenutí, zopakování a shrnutí jejích očistných účinků je v těchto dnech téměř povinností.

Málokdo však ví, že nám toho nabízí ještě mnohem více a její použití je opravdu širokospektré. Můžeme ji přimíchat do pleťové masky, do zubní pasty či si ji nasypat do koupele a využít ji v domácnosti. Jak tedy na to?

  • Pleťovou masku si vyrobíme tak, že křemelinu rozmícháme v malém množství vody, až nám vznikne hustší kašovitá hmota. Tu naneseme na pleť, vynecháme okolí očí a necháme působit 2–3 minuty, nebo dokud neuschne. Poté opatrně smyjeme čistou vlažnou vodou a dbáme na to, aby nedošlo ke kontaktu s očima.

  • Další variantou je možnost jejího využití pro pleťový peeling, neboť je schopna perfektně odstranit mikroskopické nánosy nečistot, mazu a odumřelých kožních buněk. Nesmíme zapomenout na to, že třebaže je křemelina prášek velmi jemný, její abrazivní účinky jsou výrazné. Jemnými, opatrnými krouživými pohyby prsty směs masírujeme na čele, nosu, bradě a tvářích. Je dobré dbát toho, abychom se vyhnuli oblasti očí a úst, abychom předešli jejich podráždění a vysušení. Též je nutno zmínit, že tato procedura ze stejných důvodů není příliš vhodná pro velmi suchou a zralou pleť. Pro přípravu pleťové masky či peelingu pro mastnou a smíšenou pleť můžeme použít vodu, pleťovou vodu nebo bylinný odvar. Na ten je vhodný například heřmánek pravý, měsíček lékařský či šalvěj lékařská. Pro suchou pleť se zas doporučuje do křemelinové kašičky přidat pár kapek olivového nebo kokosového oleje.

  • Křemelinou se však stejně dobře můžeme postarat o svou ústní dutinu. Její abrazivní účinky již byly zmíněny, proč je tedy nevyužít jako pomocníka,pro odstranění plaku a zubního kamene? A jaký je postup? Velice snadný, odsypeme trochu křemeliny na malý talířek a ponoříme do ní navlhčený zubní kartáček a následně naneseme zubní pastu. Zuby nedrhneme, jen čistíme jemnými krouživými pohyby. Výsledkem jsou čistější a bělejší zuby a zdravější dásně.

  • Z křemeliny si též můžeme udělat očistnou a omlazovací koupel. Připravíme si ji tak, že do napuštěné vany přidáme 2–4 lžíce křemeliny. Pro zvýšení účinku můžeme přidat 3 lžičky vitaminu C. Pokud si koupel budeme užívat alespoň 10 minut, naše pokožka se začne stávat čistější, pružnější a pevnější.

  • Křemelinou můžeme též prosypat krmení našim domácím mazlíčkům i hospodářským zvířatům. Obohatíme jim tak stravu, doplníme minerály a zbavíme je parazitů šetrnou cestou.

A ještě otázka na závěr. Věděli jste, že křemelinou sedá výborně vyčistit kuchyňské nádobí, stříbrné příbory či jiné kovové předměty? Též vodní kámen na chromovaných bateriích bude minulostí, pokud je budete čistit vlhkým hadříkem s malým množstvím křemeliny.

Věříme, že po přečtení těchto řádků přisvědčíte, že křemelina je skutečně univerzálním pomocníkem... a univerzálním vojákem, který bojuje v náš prospěch. Mít ho stále na blízku rozhodně není špatný nápad.

Nová Regena
text: – GO –
foto: Pixabay.com

Loading...

Nahrávání

Error

Vyhledává se...